середа, 20 червня 2018 р.

Що робити зі сміттям, щоб допомогти планеті



       Проблема сміття та забруднення повітря, води та ґрунтів зараз дуже гостро стоїть як для нашої країни, так і всього світу.
       Ви, мабуть, помітили, що останнім часом відро для сміття у Вашому домі просто миттєво заповнюється, і основну частину відходів складають різні пластикові вироби і пакування. А ще, мабуть, чули про пластиковий острів розміром з Автралію, що дрейфує у Тихому океані.
      Що ж можемо зробити ми, прості люди, для подолання цієї проблеми? Чи залежить від нас, чи будуть наші діти та онуки жити на чистій Планеті? ТАК! Наші споживацькі звички та поводження з відходами формують майбутнє Землі. Знайомтеся з нашими простими порадами та приєднуйтеся до всесвітнього руху небайдужих людей!
1. Не викидайте сміття де заманеться, особливо в природу! Кидайте сміття тільки в контейнери.
2. Після відпочинку на природі обов'язково збирайте все сміття і забирайте з собою, щоб викинути у найближчий сміттєвий бак.
3. Харчові відходи можна закопувати, тварини та бактерії, що живуть у ґрунті, швидко впораються з органічними залишками.
4. Пластикове сміття перед викиданням в сміттєвий бак треба спресувати, щоб зменшити його обсяг: навіщо викидати на смітник повітря в пластикових пляшках і банках? До речі, деякі пластикові вироби можна здати до пунктів прийому вторинної сировини. Дізнайтеся, які саме, у найближчому пункті.
5. Якщо річ можна полагодити, не купуйте нову. І взагалі, не купуйте зайвих речей і їжі.
6. Використовуйте папір з обох боків. Надруковані або списані з одного боку листи можна використати як чернетки.
7. Сортуйте сміття! Макулатуру, деякі скляні та пластикові пляшки, металеві вироби, батарейки, енергозберігаючі та люмінесцентні лампи можна здати на переробку.
8. Наслідуйте модних кутюр'є і художників - зі сміття можна змайструвати різні прикраси, одяг та інсталяції.
9. Компостуйте харчові відходи для отримання добрива.
10. Використовуй речі вдруге, віддайте не потрібні Вам одяг, іграшки чи інші речі знайомим або в дитячі будинки.
11. Купуйте вироби з перероблених матеріалів - знаєте, як це модно в Європі? ;)
12. Намагайтеся не використовувати одноразовий посуд і пластикові упаковки.
13. Використовуйте акумулятори (або блок живлення) замість батарейок. Батарейки і акумулятори вимагають безпечної утилізації.
14. Користується екосумками - це модно і корисно для природи! Не беріть в магазині пластикові пакети, уникайте за можливості пакування у пластик, обирайте матеріали, що розкладаються швидше – папір, картон чи спеціальний розкладний пластик.
15. Навчайте інших правильно поводитися з відходами, щоб не засмічувати нашу Планету.

Немає коментарів:

Дописати коментар