понеділок, 3 січня 2022 р.

Різдво Христове - свято духовності та любові!

10 фактів про Святвечір і Різдво, які ви не знали СПА-Готель “Respect”  Східниця

       7 січня – особливий день у новорічних святкуваннях нашого народу. Цього дня духовна радість обіймає кожного з нас і ми прославляємо одну з найвеличніших подій історії, сповненим радості привітанням – «Христос рождається – славімо його!».

      Різдво Христове належить до великих християнських, так званих дванадесятих свят, які відзначаються досить урочисто. За біблійними свідченнями цього дня народився Син Божий – Ісус Христос, якого люди вірять вже два тисячоліття.
Першими оповісниками народження Христа в різдвяних обрядах у давнину і сьогодення є діти та підлітки, які обходили ватагою оселі, співаючи колядки та щедрівки. Колядників чекали з нетерпінням і щедро віддячували їм яблуками, горіхами, бубликами, солодощами.
      Вважалося, чим більше дітей завітає до хати, тим щедрішим для її господарів буде новий рік. Колядували, як правило, лише хлопчаки: дівчатка у різдвяних обрядах участі не брали, оскільки за давнім віруванням на великі свята першими мають з'являтися представники чоловічої статі. Проте згодом традиції трансформувалися і дівчатка теж долучилися до святкувань.
       Особливо радісним було Різдво для дітей. Ватаги хлопчаків ходили по хатах з вертепом – маленьким ящиком, обклеєним кольоровим папером, де за допомогою ляльок, закріплених на осі, розігрувалися вистави, що складалися з двох частин. У першій частині розігрувалися сцени, пов'язані з народженням Христа і біблійними персонажами; друга, світська, включала до свого сюжету житейські історії про Добро і Зло.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар