вівторок, 19 травня 2020 р.

З Днем Вишиванки!


 Юлія Тимошенко: День вишиванки – це духовний детокс для України ...
     Травень багатий на свята і вихідні дні. Яскравою намистиною у низці травневих святкувань виглядає день вишиванки. Це одне з небагатьох свят не державного та не релігійного характеру. Простий флешмоб студентів перетворився на могутній патріотичний рух серед українців усього світу.
     Як пояснюють самі організатори, мета свята — нагадати, що вишиванка є своєрідним унікальним кодом українського етносу з зашифрованими оберегами, символами та знаками. А вишиті сорочки, спідниці, сукні сучасним легіням та красуням пасують так само, як і 300 років тому їх пращурам.
      День вишиванки в Україні немає фіксованої дати. Щороку святкування припадає на третій четвер травня (будній день). Колективи, родини змагаються за звання кращих у своїх вишиванках. Це патріотичне змагання розпочалось у 2014 році, коли вперше провели всеукраїнський фотоконкурс «Моя родина у вишиванці». До організаторів свята надсилали світлини не лише з міст і сіл України, а й з 8 країн світу: Канади, США, Італії, Німеччини, Франції, Росії, Румунії, Португалії.
       Міжнародний день вишиванки зародився ще у 2006 р. Тоді чернівецькі студенти вирішили разом прийти на пари у вишитих сорочках. Ініціативу студентки Лесі Воронюк спершу підтримали десяток друзів та викладачів. А вже наступного року до дня української вишиванки долучились вузи та колективи не лише Чернівців та області, а всієї України. Патріотичне свято охоче підхопила українська діаспора. Зараз всеукраїнський день вишиванки став міжнародним святом, яке відзначають понад 50 країн усього світу.
       Щороку цього дня вся Україна, а також кожен куток планети, де живуть українці, перетворювались на фантастичну красу. Згадаймо школярів у вишиванках, підприємства та офіси – океан радісних фото. Згадаймо наших захисників, які одягають вишиті сорочки і вірять, що вони захистять від куль. Згадаймо себе і той піднесений внутрішній стан, коли йдеш вулицею, і тобі посміхаються незнайомі люди лишень тому, що вони теж у вишитих сорочках.
        День Вишиванки – це унікальний, потужний, колективний настрій.


      Шановні батьки! Запрошуємо Вас разом зі своїми дітками прийняти участь у флешмобі "Українські вишиванки - наче райдуги світанки". Чекаємо на ваші фото у вишиваночках!


Немає коментарів:

Дописати коментар